Саід Ісмагілов: «Релігія не може бути приводом для вбивства, бо всі світові релігії забороняють убивства»

0
238

Муфтій мусульман України шейх Саід Ісмагілов:

Що таке релігія в сучасному світі?

  • В сучасному світі до релігії різне ставлення, іноді повністю протилежне. Для одних — це щастя, сенс життя, добро та істина від Бога, для інших — це стародавній архаїчний пережиток, що ніби то втратив сенс. Деякі люди взагалі бачать у релігії зло. В секулярному світі, де людина вважає, що Бог їй не потрібен, така різниця між сприйняттям релігії стала нормою. Але, нагадаю, що найстрашніші дві світових війни та використання ядерної зброї почали не з релігійних міркувань, а саме з секулярних.

Релігія робить людину краще чи змушує ненавидіти «іншого»?

  • Може бути і так, і так. Одних віра робить кращими, докорінно змінює їх життя, а інші під впливом маніпуляторів від релігії починають ненавидіти іншого. Але тих, хто краще, набагато більше.

Це засіб самоідентифікації, для того, щоб помилково не вбити свого чи щось інше?

  • Релігія — це духовне життя, це гармонія з Богом, із собою, зі Всесвітом, це отримання сенсу життя. А той, хто в релігії бачить лише ідентифікацію за принципом свій-чужий, нічого в релігії не зрозумів.

Це ліки від смерті чи привід для вбивства?

  • Релігія не може бути приводом для вбивства, бо всі світові релігії забороняють вбивства. Вона не може бути і ліками від смерті, бо в цьому житті кожна людина помре, так встановлено Богом. Але релігія дає відповідь, що буде після смерті, як гідно прожити це життя, і як в наступному житті зустріти Божу милість та вічне щасливе життя.

Чи є «хороші» і «погані» релігії?

  • Кожна релігія вважає, що вона є вірною, що вона веде до Бога. Це нормально. Головне, щоб людина не ставилась вороже до світоглядного вибору іншої людини. Бог сам усіх розсудить. І не людська справа судити іншого замість Бога.

Чи є різниця між релігією і вірою?

  • Різниця є. Віра — це щире, віра — не набір ритуалів та атрибутів. Віра може бути, наприклад, позарелігійною, коли людина вірить в те, що не викладено у вченні жодної з існуючих релігій. А релігія це вже сталий феномен, це те, що поєднує певну віру, з етикою та релігійною практикою. На жаль, є люди релігійні, але не досить щирі у своїй вірі. Ті, що ставляться до релігії, як до певної історично-культурної спадщини.

Записала Алена Ладнюк, ГЕНПЛАН

2015-11-17 00:54 1158

Ваш комментарий

Please enter your name here
Please enter your comment!